Arkiv: October 2015

21.10.2015

Tester Finlandskabeln v 43 - 44

Testerna av kabeln till Finland fortsätter vecka 43 - 44. Under testerna kommer all el till Åland att komma från fastlandet. Kraftnät Åland bedömer att trots att det är fråga om testkörning så är det ingen förhöjd risk för störningar.

11.10.2015

Besiktning med helikopter tisdag

Besiktningar som skulle gjorts på tisdagen den 13 oktober skjuts fram till onsdag 15 oktober. Helikopterbesiktning görs då på Kraftnät Ålands 45 kV nät i skärgården och ÅEA:s linje från södra Sottunga och fram till Kökar, se karta blå linjer. Flygningarna beräknas starta efter lunch.

9.10.2015

Besiktning med helikopter söndag

På söndagen kommer linjerna i Geta att besiktas i byarna Höckböle, Getaön, Gröndal, Brändö. I Finström i byarna Vestanträsk, Tjudö, Pettböle, Stålsby. I Saltvik i byarna Daglösa, Nääs, Vassböle, Åsgårda, Lavsböle, Bertby. Helikopterbesiktningen fortsätter även på måndag med Kökarlinjen samt för Kraftnät Ålands del.

8.10.2015

Besiktning med helikopter, fredag

En del av området som skulle besiktigats i går blev inte klart. På fredag flyger helikoptern längs ledningarna i följande byar: I Hammarland Hellesby, Kattby, Skarvbolstad, Postad, Lillbolstad, Sålis, Strömma, Skarpnåtö, Skråbjörkö, Torsholma, Västmyra, Näfsby, Djäkenböle, Drygsböle, Boda, Byttböle. I Finström Bamböle, Bjärström, Bergö, Husö, Björkö, Norrö, Skabbö, Svartsmara, Rågetsböle, Brantsböle, Torrbolstad, Vandö, Bastö, Västanträsk, Tjudö, Pettböle. Hela Geta kommun. I Saltvik, Daglösa, Nääs, Toböle, Hamnsundet Bertbyvik, Åsgårda, Kroklund

6.10.2015

Fortsatta tester av Finlandskabeln under V41 – V43

Leverantörens (ABBs) tester av kabeln fortsätter V41 med ett kort avbrott onsdag morgon den 7 oktober kl. 07:00-07:01 och ett kort avbrott torsdag morgon 8 oktober kl. 07:00-07:01. Nästa vecka, V42, inleds Kraftnät Ålands egen provperiod som skall fortgå i fyra veckor. Under vecka 42 planeras att överföra el i riktning mot Nådendal. Den lediga kapacitet på Sverigekabeln utnyttjas så att överföring av el till det finska nätet kan ske i större och mindre omfattning dygnen runt fram till helgen.

6.10.2015

Gemensamt bolag för vindkraft

Ålands Elandelslag har undertecknat en avsiktsförklaring med Ålands Vindkraft Ab, Ålands Vindenergi Andelslag, Leovind och Alandia bolagen om att slå samman Långnabba 1 och 2 med vårt projekt Stenarna till ett enda projekt i ett gemensamt bolag. Det nya bolaget är tänkt att heta Långstenarna.

6.10.2015

Besiktning med helikopter

Helikoptern kom på onsdagen till Åland och helikoptern kan börja flyga i dag torsdag 8/10. Helikoptern startade från Eckerö vid 15:20 tiden och beräknas flyga ca 1,5 timmar i dag. besiktningen startar i Hammarland med byarna Hellesby, Kattby, Frebbenby, Mörby, Lillbolstad, Bovik, Bredbolstad, Strömma, Kråkböle, Skarpnåtö, Skråbjörkö, Torsholma, Näfsby, Boda, Djäkenböle, Byttböle och i Finström byarna Bjärström, Bamböle, Skabbö, Norrö, Björkö, Bergö, Svartsmara, Rågetsböle, Strömsvik. Vi återkommer med fredagens flygningar.

5.10.2015

Besiktning av ellinjer med helikopter

Vi fick tidigt i dag (måndag) information om att helikoptern inte kom iväg från Gotland på grund av storm. Den kommer till Åland på tisdag och flygningen inleds möjligen på eftermiddagen. Flygningarna beräknas vara klara 9 oktober. Flygningen är väderberoende och vi informerar här om var det skall flygas vartefter vi får besked.

2.10.2015

Fortsatta tester av Finlandskabeln V41

Testerna av kabeln fortsätter V41. Testerna medför avbrott för hela Åland och berör samtliga elförbrukare.