Elmätning

Sedan 2006 är alla elmätare i ÅEA:s nät fjärravlästa. Som kund kan du följa med din elförbrukning genom att logga in på Min Sida på startsidan.

Alla elfakturor som vi skickar till våra kunder bygger således på avläsning. Detta medför att fakturorna under vintermånaderna blir större än andra tider på året. 

System för elmätning

Under 2015 har vi påbörjat utbyte av alla elmätare till ett nytt Kamstrup mätarsystem. Planen är att alla mätare skall vara utbytta 2018. De nya Kamstrupmätarna levererar ett mätvärde per timme. Vi har möjlighet att få information från elmätarna om elkvalitet mm. Kunden kan själv också kontrollera spänning och förbrukning direkt på mätarens display. Instruktion för detta ser du till höger. Klicka på bilderna så får du en större bild.I den nya mätaren finns också en brytare som kan användas av kunden.


För de mätare som inte är utbytta använder vi ett Turtle system som levererar ett mätvärde och en toppeffekt per 27 timmar. Mätvärden skickas genom vårt elnät upp till våra koncentratorer som är placerade i 45/10 kV elstationerna.