Laddar...

Energispartips

Energispartips

Här ger vi dig några tips att spara på elräkningen. Testa i ditt eget hem och du kommer att upptäcka en skillnad i förbrukningen – och elräkningen. 
På vår hemsida och ”Min El” följer du enkelt din förbrukning med ner till en timmes noggrannhet. Notera när du t.ex. sänker rumstemperaturen eller minskar på golvvärmen i badrummet, det hjälper dig att följa ändringarnas effekt.
När du minskar på elförbrukningen minskar räkningen för såväl elenergi som för elöverföring.

 


1. Sänk rumstemperaturen med en grad eller två
En skillnad på en grad sänker uppvärmningskostnaderna med fem procent! Rekommenderad rumstemperatur är 20–22 grader, i garage/förråd räcker 5-12 grader. Kontrollera även att värmeelementens termostater fungerar som de ska. Ha inte elgolvvärmen i badrummet för högt uppskruvad, golvet ska nätt och jämnt kännas varmt under bara fötter. Kom ihåg att också hålla badrumsdörren stängd så att inte elgolvvärmen jobbar med att värma upp hela lägenheten. 
Att installera en luftvärmepump hjälper dig att få lägre uppvärmningskostnader.

2. Kontrollera bruksvattnets temperatur
Om ditt hem värmer bruksvattnet med en varmvattenberedare, kontrollera temperaturen på varmvattnet. Du kan spara på elräkningen genom att sänka på temperaturen om den överstiger 65 grader (55 grader räcker till att hålla vattnet fritt från bakterier).

3. Använd vatten klokt
Ett annat sätt att spara är att förkorta tiden i duschen, två minuter i duschen räcker bra. Låt inte varmvattnet rinna i onödan utan stäng duschkranen när du tvålar in dig. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.  Duscha i stället för att bada, det behövs fem gånger mer vatten för ett bad än för en dusch.

4. Bada bastu mer effektivt
Beroende på bastuspisens effekt, temperaturen i bastun och hur länge du badar bastu kostar det från ett par till några euro per bastubad. Om du badar ett par gånger i veckan kan kostnaden uppgå till flera hundra euro per år.
När man vill bada effektivt låt inte bastun vänta och värm den inte för het. Man går i bastu så fort den är varm. Likaså lönar det sig att stänga av bastuspisen så fort man badat färdigt. 70–80 grader är tillräckligt för en skön bastunjutning, om bastun värms till 100 grader ökar energiförbrukningen med omkring tjugo procent.

5. Ventilation
Justera och använd ventilationen korrekt och efter behov. Vid mekanisk ventilation justera in luftflöden och/eller byt filter för att säkerställa kostnadseffektiv och god ventilation för ett bra inomhusklimat.

6. Nya vardagsrutiner: effektivt bruk av hushållsmaskinerna
Du kan spara en stor summa på din elräkning genom att fästa uppmärksamheten på hur du använder dina hushållsapparater och elektronik. 
Spisen och mikrovågsugnen förbrukar mindre el än ugnen. Använd mikrovågsugn och vattenkokare i stället för spisen.

När man tvättar lönar det sig alltid att tvätta välfyllda maskiner och när det är möjligt, använda sig av energisparprogram. Samma regel gäller för både diskmaskin och tvättmaskin. 
Välj rätt förvaringstemperatur: +5 grader i kylen och -18 i frysen. Varje grad kallare ökar elförbrukningen med 5%.  
Släck alltid onödig belysning och byt lamporna mot LED-lampor. Utnyttja även automation; rörelsesensor och skymningssensor tänder ljuset när det behövs.

Fördela din elräkning på fler månader
Du får räkningen varje månad om du så vill, utan några extra kostnader. Även om summan i sin helhet inte minskar, kan en mindre enskild räkning hjälpa dig att hantera vardagsekonomin.

 

Under sektionen länkar på denna sida hittar du några webbplatser som vi rekommenderar. Bekanta dig gärna med informationen på dessa sidor! 

Låna förbrukningsmätare 

ÅEA samarbetar med biblioteken om utlåning av energimätare. De bibliotek som lånar ut våra energimätare är: Jomala, Hammarland, Kökar, Föglö, Eckerö, Lemland, Sund, Lumparland, Brändö, Kumlinge och Finström. 

Du kan titta på www.bibliotek.ax om det finns lediga energimätare för utlåning, sök på effekt- och energimätare. 

Du kan även ringa oss och diskutera energifrågor och elsäkerhet på tel. 39224 eller 39250.

Längst upp